Otoscopen

Een otoscoop is een van de vele medische instrumenten die verschillende soorten artsen gebruiken om duidelijk te verkrijgen. Ook voor de otoscoop geldt daarom dat het belangrijk is om een goed exemplaar te kopen. Maar wat is een otoscoop nu eigenlijk precies? En wat kun je er allemaal mee doen?

Wat is een otoscoop?
Een otoscoop is dus een typisch medisch instrument. Binnen de geneeskunde refereert men hier ook wel naar als een auriscoop. Het gaat dan dus om een instrument dat het mogelijk maakt om de gehoorgang te inspecteren. Het woord zelf is dan ook een samentrekking van de woorden otion (Grieks voor ‘oor’) en skopeo (Grieks voor ‘kijken naar’ of ‘waarnemen’).
Een otoscoop bestaat in de basis uit een handvat en een kop. In deze kop zit een loep, vergezeld door een elektrisch lampje. Zodoende zorgt het instrument voor maximaal zicht voor de onderzoeker. Deze persoon trekt het oor zachtjes tegelijkertijd naar achteren en naar boven toe.
Waarom een goede otoscoop kopen?

Een goede otoscoop kopen, doe je uiteindelijk om verschillende redenen. Zeker in de medische sector is het altijd belangrijk dat materiaal optimaal functioneert. Dat er niets aan het toeval overgelaten wordt. Een eerste stap om hier zeker van te zijn, is het aankopen van het best mogelijke materiaal.
Dit leidt vervolgens tot voordelen als:
• In beeld brengen volledige gehoorkanaal: Het in beeld brengen van het volledige gehoorkanaal is mogelijk aan de hand van één goede otoscoop. Otoscopen stellen medische professionals namelijk in staat om alle uitwendige onderdelen van het oor te bekijken. Van het gehoorkanaal zelf tot aan de trommelvlies. Dit is iets wat met alleen het blote oog niet mogelijk is. Zodoende is een otoscoop een uiterst handig hulpmiddel. Artsen spreken zelfs van een onmisbaar medisch instrument binnen de geneeskunde.

• Diagnosticeren eventuele afwijkingen: Met het oor kan in potentie veel mis zijn. Zo bestaan er talloze oorafwijkingen die bij mensen op dagelijkse basis voor problemen zorgen. Het is dan belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Hoe sneller je namelijk achter het specifieke probleem komt, hoe sneller het ook mogelijk is om naar een oplossing toe te werken. Een medisch expert heeft over het algemeen na een korte tijd al precies door wat er mis is met je oor. Het diagnosticeren van eventuele afwijkingen aan het oor kost met een otoscoop dan ook normaal gesproken niet veel moeite.

• Bruikbaar bij slecht licht: Eén van de grote voordelen van otoscopen is daarnaast dat ze heel goed bruikbaar zijn bij slecht licht. Het is namelijk vaak moeilijk om voldoende licht in het oor te krijgen. Zeker wanneer er tegelijkertijd iemand naar binnen wilt kijken. Een otoscoop biedt dan in veel opzichten de perfecte oplossing voor dit probleem. Met een ingebouwd elektrisch licht is er sprake van maximale lichtinval én is een medisch expert in staat om zelf met het oog in het oor te kijken. Dus ook wanneer de patiënt zich in een donkere ruimte bevindt, het avond is of er om een andere reden slecht licht is.

• Volledig draadloos: Tot slot is de otoscoop tegenwoordig volledig draadloos. Hiermee is het gebruik ervan een heel stuk makkelijker geworden. Een medisch professional heeft geen rekening te houden met een stopcontact of een fysieke locatie. Zo is het zelfs mogelijk om de otoscoop ergens onderweg mee naartoe te nemen.
Al met al zijn er dus veel redenen waarom de otoscoop tegenwoordig zo’n handig medisch instrument is.
FAQ: Otoscopen
Ondanks de beschikbare informatie over otoscopen, merken we dat er toch vaak nog wat onduidelijkheid heerst over dit product. Vandaar dat we even de tijd nemen om enkele van de veelgestelde vragen te beantwoorden. Het gaat dan bijvoorbeeld om:
Wat doe je allemaal met een otoscoop?

Het doel van een otoscoop is om hier een medisch onderzoek in de gehoorgang mee uit te voeren. Het is dus een instrument dat een hele specifieke functie heeft. Dit onderzoek noemen we een otoscopie. Het legt voor een onderzoekende arts heel duidelijk bloot wat er precies mis is met (een gedeelte van) het gehoorkanaal. Het betreft hier overigens uitsluitend een visuele inspectie.
Wat kost een otoscoop?

De prijs van een otoscoop is afhankelijk van het specifieke model. Zo zijn er verschillende soorten otoscopen met variërende prijzen. Over het algemeen moet je uitgaan van een prijs die tussen de €50 en de €190. Er bestaan nog veel duurdere modellen, maar deze komen vaak met functionaliteiten die lang niet altijd nodig zijn.

Wat zie je met een otoscoop?
Een otoscoop legt onderdelen van het gehoorkanaal bloot die normaal gesproken niet met het blote oog zichtbaar zijn. Zo maakt een medisch expert gebruik van een otoscoop om bijvoorbeeld de gehoorgang, het trommelvlies en het middenoor waar te nemen. Aan de hand daarvan bepaalt de onderzoeker of er sprake is van enige medische afwijking aan het oor.